Treceți la conținutul principal

Psihoterapia, asumare și beneficii

                                                                                                            Foto: Patricia Ionescu

Scris de Cătălin Lazăr, psihoterapeut

Psihoterapia este, în cele din urmă, autoreglare prin feedback informat pentru că terapia reprezintă o colaborare cu o persoană specializată, în urma căreia cel/cea care participă la terapie dobândește modalități de reglare mai eficiente în plan interior, câștigă o anumită claritate față de procesele sale de gândire și mai multă libertate în a le gestiona. 
Terapeutul nu poate controla în mod direct viața psihică a persoanei ce participă la terapie, nu poate să îi ofere nemijlocit o stare de bine. El poate oferi feed back în multiple forme specifice terapiei, dar sarcina de a își adapta procesele de gândire și de a reliza o mai bună gestionare în plan emoțional, îi revine clientului, în viața de toate zilele. Pentru ca terapia să dea rezultate, este nevoie de asumarea angajării într-un proces de durată în care clientul participă activ în integrarea și implementarea celor aflate în terapie.
Psihoterapia este mai mult despre viitor decât despre trecut. Este despre cum oamenii anticipează evenimentele viitoare și despre modalitățile pe care le au la dispoziție pentru a le face față.
Psihoterapia este o relație de colaborare, în care terapeutul află lucruri semnificative despre client, despre modul specific în care acesta își construiește perspectiva asupra lumii și asupra propriei persoane și despre cum acesta își întreține și generează problemele.
Este un proces de co-construire și reformulare a realității în plan subiectiv, care conduce la achiziția de către client a unor perspective noi și la identificarea unor soluții care îl avantajează.
Psihoterapia nu se adresează numai persoanelor care suferă în mod evident de anumite tulburări de ordin psihic. Este o șansă de a evolua și de a realiza tranformări durabile pentru oricine.
Orice persoană se poate confrunta cu anumite limitări dobândite în istoria personală, care îi comprimă personalitatea și îi limitează potențialul de a răspunde într-o manieră favorabilă provocărilor vieții, situațiilor stresante, interacțiunilor sociale, nevoilor de afirmare. Orice persoană poate trece prin dificultăți care depășesc modalitățile de autoreglare pe care le avea la îndemână.
Paternurile de gândire negative îi pot afecta starea de bine într-o măsură subclinică, suficientă încât să creeze insatisfacția unei vieți umbrite de tristețe și măcinată de nemulțumiri, de îngrijorări și de lipsă de perspectivă.
Dar orice persoană are resurse și de multe ori acestea sunt nedescoperite sau utilizate insuficient sau nepotrivit. Și orice persoană poate identifica soluții. Există nenumărate căi de ajustare și de repoziționare interioară, astfel încât aceleași lucruri care constituiau o reală problemă, să devină gestionabile și să își piardă din relevanță. 
Psihoterapia poate oferi șansa transformării perspectivei asupra interacțiunilor cu semenii, dintr-una cu potențial de invalidare sau de devalorizare, într-una cu potențial de afirmare.
Psihoterapia ne poate face mai eficienți în atingerea scopurilor, eliberând lumea interioară de temerile și de limitările care întrețin paternurile de evitare și ne mențin într-o zonă de procesare ineficientă concretizată în îngândurare și frământare duse la nesfârșit.
Psihoterapia ne poate scoate dintr-un con de autoizolare socială, în care neîncredrea în sine și sensibilitatea crescută la interacțiuni cu potențial de devalorizare ne îndeamnă la evitarea interacțiunilor sociale. Și în același spirit, ne poate ajuta să devenim mai puțin conflictuali, reformulând însemnătatea interacțiunilor sociale supărătoare.
Psihoterapia ne poate ajuta să ieșim din cercul îngrijorărilor, ne poate învăța cum să nu mai selectăm stimuli anxiogeni, cum să nu ne mai inducem și să ne întreținem stări afective negative, cum să nu mai dezvoltăm somatizări ca modalitate de evitare, cum să nu mai renunțăm și cum să devenim mai rezilienți la orice ne-ar putea răni.


Lucrez ca terapeut de mai bine de 12 ani, timp în care am acumulat o experiență consistentă în asistarea oamenilor în depășirea dificultăților de ordin interior sau a celor manifestate în rețiile interpersonale. În ultimii ani, având în curs o lucrare de doctorat țintită pe problematica ruminației, m-am specializat în abordarea paternurilor recurente de gândire negativă, sintetizând metode de intervenție specifice psihoterapiilor actuale, cu aplicabilitate în sfera gândirii negative care generează dispoziție anxioasă și depresivă. Demersul este menit să crească eficiența intervenției psihoterapeutice, iar rezultatele măsurate cu scale de depresie, ruminație și de coping cognitiv, nu au întârziat să apară.
Pentru programări: Tel: 0742952171
Cabinetul se afla chiar în spatele Ateneului. Se poate ajunge cu metroul la stația Piața Romana.
Prețul unei ședințe este de 200 lei.
Psihoterapie ONLINE: 35 Euro în statele europene și 160 lei în țară.
Pentru persoanele care trec prin dificultăți de ordin economic, se pot discuta reduceri. 
🔺Persoanele care se angajează să completeze chestionarele utilizate în evaluarea eficenței terapiei (la început și la încheierea terapiei sau după minim șase ședințe) și consimțământul informat, acordându-mi permisiunea de a utiliza confidențial scorurile totale obținute pentru efectuarea analizei statistice din cadrul cercetării pe care o efectuez (fără absolut nicio referința de ordin personal) pot beneficia de un preț redus, de 150 lei/ședință, cu rugămintea de a specifica acest aspect și de a fi serioase în returnarea chestionarelor. Sub acest aspect vă stau la dispoziție cu clarificări supliemntare pentru a elimina orice nelămurire. Promoția este valabilă în cursul lunii septembrie.
Rog să fiu contactat telefonic pentru programări, de preferință în cursul zilei, între orele 10-16, întrucât dupa-amiaza lucrez la cabinet.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Imaginatia este reala. Realitatea este imaginata.

scris de Catalin Lazar,  psihoterapeut La prima vedere aceasta afirmatie pare oarecum absurda, dar in acelasi timp surprinde un adevar de o importanta deosebita in psihote rapie, fapt remarcat si de C.G. Jung atunci cand a afirmat ca prima realitate cu care ne intalnim este propria noastra minte sau de Alfred Korzybski prin celebra afirmatie "Harta nu este teritoriul".  Felul in care percepem si interpretam realitatea este influentat de propriile noastre vederi, interpretari, asteptari, experiente anterioare, uneori chiar traumatice. Anumite situatii sau afirmatii ale persoanelor cu care interactionam, pot fi, in consecinta, banale sau generatoare de emotii intense. Aceeasi situatie particulara nu are aceeasi semnificatie sau o importanta egala, de la un om la altul. Mai mult, ne asteptam ca ceilalti sa simta, sa inteleaga sau sa vada lucrurile la fel ca noi si nu este deloc neaparat sa fie asa, ceea ce conduce de multe ori la acumularea de frustrari interioa

Către o abordare psihoterapeutica de calitate

scris de Cătălin Lazăr, psihoterapeut Ruminația constă în gândirea repetitivă despre cauzele, consecințele și simptomele propriilor afecte negative. Oamenii rămân captivi îndelung în fluxul gândurilor negative.  Ruminația excesivă este expresia perpetuării unei ineficiențe în viața psihică individuală și a nerezolvării problemelor ce țin de încrederea în sine. În demersul de atingere a obiectivelor personale se interpun paternuri de evitare ce mențin adesea persoana în ipostaze de amânare sau de renunțare, exprimate printr-un blocaj însoțit de afecte negative. Caracteristic ruminației este o funcționare în plan neurologic în care este implicată rețeaua modului implicit. Persoana rămâne suspendată într-o procesare nesfârșită, la jumătatea drumului între nevoile sale importante și atingerea obiectivelor legate de acestea. Ruminația poate apărea în urma unei situații stresante, a unor interacțiuni sociale neplăcute, sau a unui eveniment traumatic. Este adesea asociat

Timpul subiectiv

La o intalnire cu gandirea unor fizicieni de cel mai inalt nivel precum Albert Einstein sau Stephen Hawking putem intelege ca dilema "cine a fost mai intai, oul sau gaina?" este o falsa problema. Timpul este o dimensiune care se naste odata cu Big Bangul si din acest moment este destul de dificil cu a mai opera in termeni de genul "inainte de". Din punctul de vedere al transformarii interioare, am putea spune ca in lume exista doua tendinte in psihologie. Una ar fi specifica gandirii occidentale si are caracteristica de a urmari omul intr-un proces treptat de transformare, in care dinamica interioara are un rol determinant. Cealalta, imprumuta caracterististici ale disciplinelor orientale si se bazeaza pe o transformare imediata de tip insight meditativ. Daca prima se foloseste de experiente ce au avut loc in timp si care si-au lasat amprenta asupra personalitatii oamenilor, cea din urma pune accentul pe experimentarea imediata, intr-un scop transformativ. Cum p