Treceți la conținutul principal

Către o abordare psihoterapeutica de calitate





scris de Cătălin Lazăr, psihoterapeut

Ruminația constă în gândirea repetitivă despre cauzele, consecințele și simptomele propriilor afecte negative. Oamenii rămân captivi îndelung în fluxul gândurilor negative. 
Ruminația excesivă este expresia perpetuării unei ineficiențe în viața psihică individuală și a nerezolvării problemelor ce țin de încrederea în sine. În demersul de atingere a obiectivelor personale se interpun paternuri de evitare ce mențin adesea persoana în ipostaze de amânare sau de renunțare, exprimate printr-un blocaj însoțit de afecte negative. Caracteristic ruminației este o funcționare în plan neurologic în care este implicată rețeaua modului implicit. Persoana rămâne suspendată într-o procesare nesfârșită, la jumătatea drumului între nevoile sale importante și atingerea obiectivelor legate de acestea.
Ruminația poate apărea în urma unei situații stresante, a unor interacțiuni sociale neplăcute, sau a unui eveniment traumatic. Este adesea asociata cu depresia și cu anxietatea și este un bun predictor al apariției simptomelor depresive. De asemenea este asociata cu un comportament de evitare ce aduce numeroase deservicii în viata reala, persoana în cauza ratând numeroase oportunități în plan profesional, social șamd.
Paternurile de gândire ale persoanelor care ruminează excesiv prezintă adesea un caracter repetitiv și îngândurare, focalizat pe subiecte autorelaționate și este dificil de ținut sub control. A avea gânduri negative este un lucru normal, persistența într-o formă de gândire negativă este cea care ne afectează.
Există stiluri distincte de gândire, cu proprietăți și consecințe funcționale diferite:
- un stil nefolositor, dezadaptativ, caracterizat printr-o gândire abstractă, evaluativă (de ce?), cu efect de intreținere a ruminației și
- un stil folositor, caracterizat printr-o gândire concretă, concentrată pe proces și specifică (întrebând „cum s-a întâmplat?”).
Promovarea unui stil de gândire folositor, încurajarea expunerii, identificarea stimulilor asociați cu declanșarea episoadelor de ruminație, spargerea secvențelor de ruminație prin tehnici țintite și înlocuirea ruminației cu alte opțiuni sunt soluții aplicabile pentru depășirea modurilor de gândire recurente, în cadrul terapiei.
Este o invitație de a explora împreună și de a deprinde modalități de a ieși din fluxul gândurilor negative, în cadrul unei abordări psihoterapeutice profesionale.
Lucrez ca terapeut de mai bine de 12 ani, timp în care am acumulat o experiență consistentă în asistarea oamenilor în depășirea dificultăților de ordin interior sau a celor manifestate în rețiile interpersonale. În ultimii ani, având în curs o lucrare de doctorat țintită pe problematica ruminației, m-am specializat în abordarea paternurilor recurente de gândire negativă, sintetizând metode de intervenție specifice psihoterapiilor actuale, cu aplicabilitate în sfera gândirii negative care generează dispoziție anxioasă și depresivă. Demersul este menit să crească eficiența intervenției psihoterapeutice, iar rezultatele măsurate cu scale de depresie, ruminație și de coping cognitiv, nu au întârziat să apară.
Pentru programări: Tel: 0742952171
Cabinetul se afla chiar în spatele Ateneului. Se poate ajunge cu metroul la stația Piața Romana.
Prețul unei ședințe este de 200 lei.
Psihoterapie ONLINE: 35 Euro în statele europene și 160 lei în țară.
Pentru persoanele care trec prin dificultăți de ordin economic, se pot discuta reduceri. 
🔺Persoanele care se angajează să completeze chestionarele utilizate în evaluarea eficenței terapiei (la început și la încheierea terapiei sau după minim șase ședințe) și consimțământul informat, acordându-mi permisiunea de a utiliza confidențial scorurile totale obținute pentru efectuarea analizei statistice din cadrul cercetării pe care o efectuez (fără absolut nicio referința de ordin personal) pot beneficia de un preț redus, de 150 lei/ședință, cu rugămintea de a specifica acest aspect și de a fi serioase în returnarea chestionarelor. Sub acest aspect vă stau la dispoziție cu clarificări supliemntare pentru a elimina orice nelămurire. 
Promoția este valabilă în cursul lunii septembrie.

Rog să fiu contactat telefonic pentru programări, de preferință în cursul zilei, între orele 10-16, întrucât dupa-amiaza lucrez la cabinet.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Imaginatia este reala. Realitatea este imaginata.

scris de Catalin Lazar,  psihoterapeut La prima vedere aceasta afirmatie pare oarecum absurda, dar in acelasi timp surprinde un adevar de o importanta deosebita in psihote rapie, fapt remarcat si de C.G. Jung atunci cand a afirmat ca prima realitate cu care ne intalnim este propria noastra minte sau de Alfred Korzybski prin celebra afirmatie "Harta nu este teritoriul".  Felul in care percepem si interpretam realitatea este influentat de propriile noastre vederi, interpretari, asteptari, experiente anterioare, uneori chiar traumatice. Anumite situatii sau afirmatii ale persoanelor cu care interactionam, pot fi, in consecinta, banale sau generatoare de emotii intense. Aceeasi situatie particulara nu are aceeasi semnificatie sau o importanta egala, de la un om la altul. Mai mult, ne asteptam ca ceilalti sa simta, sa inteleaga sau sa vada lucrurile la fel ca noi si nu este deloc neaparat sa fie asa, ceea ce conduce de multe ori la acumularea de frustrari interioa

Timpul subiectiv

La o intalnire cu gandirea unor fizicieni de cel mai inalt nivel precum Albert Einstein sau Stephen Hawking putem intelege ca dilema "cine a fost mai intai, oul sau gaina?" este o falsa problema. Timpul este o dimensiune care se naste odata cu Big Bangul si din acest moment este destul de dificil cu a mai opera in termeni de genul "inainte de". Din punctul de vedere al transformarii interioare, am putea spune ca in lume exista doua tendinte in psihologie. Una ar fi specifica gandirii occidentale si are caracteristica de a urmari omul intr-un proces treptat de transformare, in care dinamica interioara are un rol determinant. Cealalta, imprumuta caracterististici ale disciplinelor orientale si se bazeaza pe o transformare imediata de tip insight meditativ. Daca prima se foloseste de experiente ce au avut loc in timp si care si-au lasat amprenta asupra personalitatii oamenilor, cea din urma pune accentul pe experimentarea imediata, intr-un scop transformativ. Cum p