Treceți la conținutul principal

Pentru ce as merge tocmai eu la psihoterapie?


Psihoterapie inseamna explorare, transformare si dezvoltare interioara. Psihoterapie inseamna sa parcurgi, insotit de un profesionist, un proces de transformare care nu se reduce la a primi sfaturi. Sfaturi pot fi oferite de parinti, de prieteni, de medici, de profesori, de preoti. In psihoterapie se ofera destul de rar sfaturi pentru ca se incurajeaza alegerile personale, autonomia interioara si maturitatea. 

Psihoterapia nu este chiar pentru oricine, pentru a avea rezultate in psihoterapie este nevoie de inteligenta, disponibilitate, transparenta interioara si tarie de caracter pentru a intra in contact cu ceea ce se afla in interiorul tau, cu limitele tale. Paradoxal, pentru a te schimba, trebuie sa ai mai intai puterea sa vezi ceea ce este. 


Ca sa participi la psihoterapie, nu inseamna sa fii "nebun". Sa mergi la psihoterapie nu inseamna sa fii "bolnav" psihic, psihoterapeutii nu lucreaza cu etichete. Psihoterapie inseamna sa participi la o vindecare a ranilor sufletului tau, sa accesezi resurse nebanuite care se afla in tine. Psihoterapie inseamna sa transformi scheme de gandire disfunctionale pentru a atinge anumite obiective pe care ti le propui si o stare interioare de bine. 


Psihoterapie inseamna sa vezi lucrurile dintr-o noua perspectiva, o perspectiva in care vechile temeri si limitari nu isi mai au rostul. Foarte multa lume considera ca daca ai suficienta vointa, poti sa te schimbi de unul singur. Vointa este o resursa valoroasa. La psihoterapie mergi atunci cand realizezi ca in pofida tuturor eforturilor pe care le faci de suficient de mult timp, nu ai reusit sa faci schimbarile dorite, nu ai reusit sa depasesti limitele de care te lovesti. 


La psihoterapie mergi spre exemplu, atunci cand vezi ca ai inhibitii, cand esti trist sau trista de multa vreme, cand traiesti stari de anxietate, cand ai preocupari excesive, cand ai dependente, cand ai conflicte, cand ai o fire prea timida, cand nu reusesti sa te afirmi, sa legi sau sa pastrezi relatii de prietenie, cand ai trait pierderi sau dezamagiri. La psihoterapie mergi si atunci cand iti este greu sa spui nu sau sa refuzi, cand ai obiceiul sa te sacrifici pentru cei din jur si nimeni nu tine cont de tine, cand cei din jur nu te respecta si nu te apreciaza la adevarata valoare. Toate aceste lucruri se pot imbunatati radical. 


Psihoterapia este in general destul de costisitoare iar disponibilitatea de a plati aceste costuri este si un indiciu pentru motivatia de schimbare a celui ce participa la sedinte. Dar cine poate evalua costul ocaziilor pierdute in viata din motive de inhibitii personale, poate o afacere sau un loc de munca, poate o poveste de dragoste?


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Imaginatia este reala. Realitatea este imaginata.

scris de Catalin Lazar,  psihoterapeut La prima vedere aceasta afirmatie pare oarecum absurda, dar in acelasi timp surprinde un adevar de o importanta deosebita in psihote rapie, fapt remarcat si de C.G. Jung atunci cand a afirmat ca prima realitate cu care ne intalnim este propria noastra minte sau de Alfred Korzybski prin celebra afirmatie "Harta nu este teritoriul".  Felul in care percepem si interpretam realitatea este influentat de propriile noastre vederi, interpretari, asteptari, experiente anterioare, uneori chiar traumatice. Anumite situatii sau afirmatii ale persoanelor cu care interactionam, pot fi, in consecinta, banale sau generatoare de emotii intense. Aceeasi situatie particulara nu are aceeasi semnificatie sau o importanta egala, de la un om la altul. Mai mult, ne asteptam ca ceilalti sa simta, sa inteleaga sau sa vada lucrurile la fel ca noi si nu este deloc neaparat sa fie asa, ceea ce conduce de multe ori la acumularea de frustrari interioa

Către o abordare psihoterapeutica de calitate

scris de Cătălin Lazăr, psihoterapeut Ruminația constă în gândirea repetitivă despre cauzele, consecințele și simptomele propriilor afecte negative. Oamenii rămân captivi îndelung în fluxul gândurilor negative.  Ruminația excesivă este expresia perpetuării unei ineficiențe în viața psihică individuală și a nerezolvării problemelor ce țin de încrederea în sine. În demersul de atingere a obiectivelor personale se interpun paternuri de evitare ce mențin adesea persoana în ipostaze de amânare sau de renunțare, exprimate printr-un blocaj însoțit de afecte negative. Caracteristic ruminației este o funcționare în plan neurologic în care este implicată rețeaua modului implicit. Persoana rămâne suspendată într-o procesare nesfârșită, la jumătatea drumului între nevoile sale importante și atingerea obiectivelor legate de acestea. Ruminația poate apărea în urma unei situații stresante, a unor interacțiuni sociale neplăcute, sau a unui eveniment traumatic. Este adesea asociat

Timpul subiectiv

La o intalnire cu gandirea unor fizicieni de cel mai inalt nivel precum Albert Einstein sau Stephen Hawking putem intelege ca dilema "cine a fost mai intai, oul sau gaina?" este o falsa problema. Timpul este o dimensiune care se naste odata cu Big Bangul si din acest moment este destul de dificil cu a mai opera in termeni de genul "inainte de". Din punctul de vedere al transformarii interioare, am putea spune ca in lume exista doua tendinte in psihologie. Una ar fi specifica gandirii occidentale si are caracteristica de a urmari omul intr-un proces treptat de transformare, in care dinamica interioara are un rol determinant. Cealalta, imprumuta caracterististici ale disciplinelor orientale si se bazeaza pe o transformare imediata de tip insight meditativ. Daca prima se foloseste de experiente ce au avut loc in timp si care si-au lasat amprenta asupra personalitatii oamenilor, cea din urma pune accentul pe experimentarea imediata, intr-un scop transformativ. Cum p