Psihoterapie inseamna explorare, transformare si dezvoltare interioara. Psihoterapie inseamna sa parcurgi, insotit de un profesionist, un proces de transformare care nu se reduce la a primi sfaturi. Sfaturi pot fi oferite de parinti, de prieteni, de medici, de profesori, de preoti. In psihoterapie se ofera destul de rar sfaturi pentru ca se incurajeaza alegerile personale, autonomia interioara si maturitatea.
Psihoterapia nu este chiar pentru oricine, pentru a avea rezultate in psihoterapie este nevoie de inteligenta, disponibilitate, transparenta interioara si tarie de caracter pentru a intra in contact cu ceea ce se afla in interiorul tau, cu limitele tale. Paradoxal, pentru a te schimba, trebuie sa ai mai intai puterea sa vezi ceea ce este.
Ca sa participi la psihoterapie, nu inseamna sa fii "nebun". Sa mergi la psihoterapie nu inseamna sa fii "bolnav" psihic, psihoterapeutii nu lucreaza cu etichete. Psihoterapie inseamna sa participi la o vindecare a ranilor sufletului tau, sa accesezi resurse nebanuite care se afla in tine. Psihoterapie inseamna sa transformi scheme de gandire disfunctionale pentru a atinge anumite obiective pe care ti le propui si o stare interioare de bine.
Psihoterapie inseamna sa vezi lucrurile dintr-o noua perspectiva, o perspectiva in care vechile temeri si limitari nu isi mai au rostul. Foarte multa lume considera ca daca ai suficienta vointa, poti sa te schimbi de unul singur. Vointa este o resursa valoroasa. La psihoterapie mergi atunci cand realizezi ca in pofida tuturor eforturilor pe care le faci de suficient de mult timp, nu ai reusit sa faci schimbarile dorite, nu ai reusit sa depasesti limitele de care te lovesti.
La psihoterapie mergi spre exemplu, atunci cand vezi ca ai inhibitii, cand esti trist sau trista de multa vreme, cand traiesti stari de anxietate, cand ai preocupari excesive, cand ai dependente, cand ai conflicte, cand ai o fire prea timida, cand nu reusesti sa te afirmi, sa legi sau sa pastrezi relatii de prietenie, cand ai trait pierderi sau dezamagiri. La psihoterapie mergi si atunci cand iti este greu sa spui nu sau sa refuzi, cand ai obiceiul sa te sacrifici pentru cei din jur si nimeni nu tine cont de tine, cand cei din jur nu te respecta si nu te apreciaza la adevarata valoare. Toate aceste lucruri se pot imbunatati radical.
Psihoterapia este in general destul de costisitoare iar disponibilitatea de a plati aceste costuri este si un indiciu pentru motivatia de schimbare a celui ce participa la sedinte. Dar cine poate evalua costul ocaziilor pierdute in viata din motive de inhibitii personale, poate o afacere sau un loc de munca, poate o poveste de dragoste?
Comentarii