Treceți la conținutul principal

Cateva consideratii asupra procesului terapeutic

By Catalin Lazar

In cadrul discutiei terapeutice se comunica atat la nivel constient cat si la nivel inconstient. Se comunica prin atitudine, prin pozitia corpului, prin expresia fetei, prin gesturi, prin tonalitatea si intensitatea vocii, prin cuvinte si prin tacerea dintre cuvinte. Se comunica la nivel explicit dar si la nivel implicit. Am putea spune ca, intr-o anumita masura si pana la un anumit punct, terapia inseamna transformarea implicitului in explicit.

Se cunoaste importanta calitatii relatiei terapeutice, stabilita intre client si terapeut, asupra eficientei procesului terapeutic. In acest context personalitatea terapeutului capata un rol important in cadrul procesului terapeutic. Literatura de specialitate indica, pe baza studiilor efectuate, ca nu exista diferente semnificative in ceea ce priveste eficienta diferitelor forme de terapie, dar exista diferente de eficienta intre terapeuti.

Exista mai multe indicii care pot ajuta pacientii in alegerea unui terapeut, un exemplu in acest sens ar fi inventarul recomandat de catre Zur Institute:

http://www.zurinstitute.com/choosing.html

Poate la un nivel mai profund fata de aceste indicii, as spune ca esentiala este atitudinea interioara reala a terapeutului fata de clientii/pacientii sai. Iar aceasta atitudine interioara tine de cat de bine se cunoaste terapeutul pe sine insusi si de masura in care acesta se afla in armonie cu sine insusi.

In cadrul procesului terapeutic este important ca terapeutul sa valideze omul din fata sa, aceasta fiind o nevoie esentiala a celui ce apeleaza la un specialist. O terapie poate contribui la corectarea unor modalitati de gandire sau comportamente eronate, dezavantajoase pentru pacient dar, in acelasi timp, este important ca pacientul sa nu fie invalidat in dimensiunea sa profunda. In masura in care in cursul terapiei se pune accentul pe probleme si atitudinea terapeutului capata adesea accente critice, cu toate bunele intentii declarate, mesajul de fond poate deveni unul de invalidare.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Imaginatia este reala. Realitatea este imaginata.

scris de Catalin Lazar,  psihoterapeut La prima vedere aceasta afirmatie pare oarecum absurda, dar in acelasi timp surprinde un adevar de o importanta deosebita in psihote rapie, fapt remarcat si de C.G. Jung atunci cand a afirmat ca prima realitate cu care ne intalnim este propria noastra minte sau de Alfred Korzybski prin celebra afirmatie "Harta nu este teritoriul".  Felul in care percepem si interpretam realitatea este influentat de propriile noastre vederi, interpretari, asteptari, experiente anterioare, uneori chiar traumatice. Anumite situatii sau afirmatii ale persoanelor cu care interactionam, pot fi, in consecinta, banale sau generatoare de emotii intense. Aceeasi situatie particulara nu are aceeasi semnificatie sau o importanta egala, de la un om la altul. Mai mult, ne asteptam ca ceilalti sa simta, sa inteleaga sau sa vada lucrurile la fel ca noi si nu este deloc neaparat sa fie asa, ceea ce conduce de multe ori la acumularea de frustrari interioa...

Timpul subiectiv

La o intalnire cu gandirea unor fizicieni de cel mai inalt nivel precum Albert Einstein sau Stephen Hawking putem intelege ca dilema "cine a fost mai intai, oul sau gaina?" este o falsa problema. Timpul este o dimensiune care se naste odata cu Big Bangul si din acest moment este destul de dificil cu a mai opera in termeni de genul "inainte de". Din punctul de vedere al transformarii interioare, am putea spune ca in lume exista doua tendinte in psihologie. Una ar fi specifica gandirii occidentale si are caracteristica de a urmari omul intr-un proces treptat de transformare, in care dinamica interioara are un rol determinant. Cealalta, imprumuta caracterististici ale disciplinelor orientale si se bazeaza pe o transformare imediata de tip insight meditativ. Daca prima se foloseste de experiente ce au avut loc in timp si care si-au lasat amprenta asupra personalitatii oamenilor, cea din urma pune accentul pe experimentarea imediata, intr-un scop transformativ. Cum p...

Către o abordare psihoterapeutica de calitate

scris de Cătălin Lazăr, psihoterapeut Ruminația constă în gândirea repetitivă despre cauzele, consecințele și simptomele propriilor afecte negative. Oamenii rămân captivi îndelung în fluxul gândurilor negative.  Ruminația excesivă este expresia perpetuării unei ineficiențe în viața psihică individuală și a nerezolvării problemelor ce țin de încrederea în sine. În demersul de atingere a obiectivelor personale se interpun paternuri de evitare ce mențin adesea persoana în ipostaze de amânare sau de renunțare, exprimate printr-un blocaj însoțit de afecte negative. Caracteristic ruminației este o funcționare în plan neurologic în care este implicată rețeaua modului implicit. Persoana rămâne suspendată într-o procesare nesfârșită, la jumătatea drumului între nevoile sale importante și atingerea obiectivelor legate de acestea. Ruminația poate apărea în urma unei situații stresante, a unor interacțiuni sociale neplăcute, sau a unui eveniment traumatic. Este adesea aso...