By Catalin Lazar
"Eu sunt cel ce creez experienta ce credeam ca mi se întampla mie, eu sunt cel ce o pot transforma."
Ori de cate ori ma confrunt cu imposibilitatea de a depasi limite, obiceiuri, probleme, dificultati care rezista in pofida oricarui efort de vointa. Interventia psihoterapeutica are un spectru larg de probleme in care se poate actiona cu success, precum: - tulburari depresive, obsesivitate, anxietate, atacuri de panica - tulburari alimentare de tip bulimie sau anorexie - dependente, adictii fata de substante, alcool, jocuri de noroc, computer etc. - tulburari de somatizare, cu aplicatii in domeniul hipertensiunii arteriale, alergiilor, afectiunilor pielii, colonului iritabil, astmului, ulcerului, maladiilor autoimune, fara ca in vreunul din cazuri sa se excluda interventia medicului de specialitate - tulburari aparute in sfera sexualitatii precum impotenta, frigiditate, nimfomanie etc. - tulburari ale identitatii de gen precum homosexualitatea - dificultati din sfera comunicarii: in cadrul relatiilor de cuplu, in cadrul relatiilor de munca, incapacitatea de a intra in relatii sau de a mentine relatia cu partenerul de viata, probleme de adaptare scolara. In toate situatiile in care este necesara interventia medicala de specialitate, psihoterapia actioneaza sinergic si nu exclude tratamentul recomandat de medic sau efectuarea investigatiilor medicale necesare. Exprimat in termeni plastici, psihoterapia nu presupune, cel mai adesea, o plimbare pe malul marii, intr-o zi insorita ci, mai degraba, o scufundare in adancuri sau o parcurgere si iesire din labirintul personal. Este o calatorie interioara, o explorare insotita la capatul careia devenim mult imbogatiti si castigam autonomie fata de limitele, temerile si blocajele anterioare. De aceea, se obtin rezultate mai bune in cazul persoanelor care manifesta disponibilitate in a participa activ la propria schimbare, care sunt capabile sa-si defineasca obiective clare si realiste si care sunt deschise catre introspectie si determinate sa obtina o schimbare durabila. In general, terapeutul intervine pe baza informatiei oferita de catre client, de aceea, masura in care clientul este disponibil in a accesa in cadrul terapiei zonele problematicii intime personale, are un rol important. De asemenea, este important si timpul scurs intre sedinte, cand clientul are posibilitatea de a-si urmari dinamica interioara, trebuie sa isi noteze visele sau, uneori, sa indeplineasca anumite teme stabilite in sedintele teraeutice. - cel mai adesea, sedintele sunt saptamanle, acest aspect hotarandu-se de comun acord si in functie de situatie - durata sedintelor este de 50 de minute si au un pret stabilit initial. In situatii ce presupun limitari contextuale (somaj, venituri mici etc.), pretul sedintelor poate fi discutat, in functie de limitele temporare ale clientului - absentele sunt anuntate cu cel putin o zi inainte, atunci cand exista factori obiectivi care intervin. In caz contrar, se plateste pretul unei sedinte terapeutice - concediile, perioadele de vacanta sunt anuntate reciproc, cu minim o sapatamana in avans
Cand apelez la psihoterapie?
Pornind de la principiul coerentei psihice, in virtutea caruia un simptom este mai important sa existe decat sa nu existe, subintelegem ca remiterea durabila a simptomelor are loc atunci cand a fost integrat constient adevarul emotional din perspectiva caruia simptomul respectiv era necesar.
Cui se adreseaza interventia psihoterapeutica?
In cadrul terapiei, rezultatele favorabile se obtin adesea, in urma confruntarii si integrarii aspectelor, la prima vedere, mai putin acceptabile ale propriei personalitati, de aceea, disponibilitatea de a lucra cu vulnerabiliatile personale si disponibilitatea de a se intalni cu propria realitate, sunt necesare.
Cadrul in care se desfasoara terapia:
- Informatiile prezentate de catre client sunt confidentiale. Orice informatie prezentata de catre client, uneori apparent nesemnificativa, poate fi esentiala pentru procesul therapeutic, de aceea orice asociatie de idei este binevenita!
Comentarii